(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2023)
Ուկրաինայի սոցիալ-տնտեսական զարգացման օպտիմալ ռազմավարությունը պահանջում է բնական և սոցիալ-տնտեսական ձևավորումների միջև կոնկրետ կապերի ուսումնասիրություն, ինչպես նաև բնական լանդշաֆտների և դրանց բաղադրիչների գործառույթների լայնածավալ և խորը խանգարումների ուսումնասիրություն: Դա վերաբերում է նաև կենսոլորտի այն բաղադրիչին, որն առավել կայուն է մարդու գործունեության բացասական ազդեցությանը՝ մթնոլորտին և դրա կլիմայական բաղադրիչին: