(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Քիմիական անալիզների, ռենտգենկառուցվածքային և էլեկտրոնային-մանրադիտակային ուսումնասիրությունների շնորհիվ ցույց է տրվել, որ հիդրոթերմալ մշակման ժամանակ կլինոպտիլոլիտը վերափոխվում է ցեոլիտային և ալյումասիլիկատային խմբի ուրիշ միներալների: Դիտարկվել է վերափոխման ընթացքը մշակման պայմաններից կախված (ջերմաստիճան, ժամանակ, ճնշում, ալկալու տեսակը և խտությունը): Որոշվել են միներալների կայունության պարամետրերը հիդրոթերմալ մշակման տարբեր պայմաններում: Սա հնարավորություն է տալիս սինթեզել միներալներ ցանկալի պարամետրերով: