(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2009)
Դաշտային երկրաբանական-պետրոգրաֆիական նոր ուսումնասիրությունների հիման վրա ապացուցվել է Սևանի լեռնաշղթայի կարբոնատիտների մագմատիկ ծագումը, որոնք նախկինում համարվում էին կոնտակտային մետասոմատիկ առաջացումներ՝ լիստվենիտներ: Սակայն իրականում այս ապարները նոր տիպի կարբոնատիտներ են, որոնք տարածականորեն և, ամենայն հավանականությամբ, ծագումնաբանորեն սերտ կապված են Ամասիա-Սևան-Հագարուի օֆիոլիտային գոտու ուլտրաբազիտների կոմպլեքսի հետ, չեն զուգորդվում ալկալային ապարների ֆորմացիաների հետ: Բնորոշ է, որ այս կարբոնատիտներին ուղեկցում են շպինելի խմբի ակցեսոր միներալները: