(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2008)
Հոդվածում քննարկվում են արդյունավետ օգտակար հանածոների հանքավայրում ադամանդե սյունակի հորատման երկրաբանական հորատանցքերի ներկայացված փաստերի վերաբերյալ թեմաները: Հորատման առաջնային որակի ինդեքսը միջուկների ելքի տոկոսն է, հորատման ընթացքում առանցքային նյութերի անվտանգ պահպանումը: Միջուկի ձևավորման ժամանակ գործել են տեխնիկական և տեխնոլոգիական բնութագրերի տարբեր գործոններ, թափահարված ապարների բնական առանձնահատկություններ, ինչպիսիք են՝ ճեղքումը, քայքայումը դիմակայելու հղկող կարողությունը, որը քայքայվել է լվացքի հեղուկով ապարների կամ միջուկի բաղադրիչների քայքայումով: Հետազոտությունների արդյունքում պարզվել է, որ հորատման տրամագիծը որոշակի մեթոդով չի ազդել միջուկի ելքի վրա, և միջուկի ավելի բարձր ելքը 70%-ից ավելի չի երաշխավորում հուսալի կողմը, որը սահմանափակվում է հեշտությամբ քայքայվող օգտակար հանածոների ընտրովի քայքայումով։