(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2007)
Ներկայումս հայտնի են շուրջ 40 բնական և ավելի քան 100 արհեստական ցեոլիտների տարատեսակներ: Հայաստանում ցեոլիտային ապարների (ցեոլիտիտներ) զանգվածները լայն տարածում ունեն: Փորձարարական եղանակով ուսումնասիրվել են Նոյեմբերյանի հանքավայրի (Նոր Կողբ տեղամաս) կլինոպտիլոլիտի բնական, քիմիական և ջերմային մշակման ենթարկված, ինչպես նաև ճառագայթված նմուշների իոնափոխանակման և կլանողական հատկությունները: Բերված են նրանց գործնական կիրառության օրինակներ երկրաէկոլոգիայի, արդյունաբերության և գյուղատնտեսության ոլորտներում: