(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2007)
Հայաստանի տարածքում գյուղատնտեսական գոտիավորման սխեման մշակվել է 1956 թ.-ին և լուրջ մշակման կարիք ունի։ Հանրապետության լեռնային համալիր տարածքի գյուղատնտեսական գոտիավորման քարտեզը մշակվել է գյուղատնտեսական մշակաբույսերի ջերմա-, խոնավության մատակարարման և ձմեռման պայմանների, ինչպես նաև կլիմայի և լանդշաֆտային մի շարք այլ տարրերի վերլուծության հիման վրա: Բացահայտված են երկու ագրոկլիմայական շրջաններ, 8 շրջաններ և 16 ենթաշրջաններ։ Յուրաքանչյուր տարածաշրջանի ագրոկլիմայական բնութագրերը ներկայացված են որպես կլիմայի 14 տարր՝ 200 և 500 մ բարձրության գոտիներով: Սահմանված են ցանքատարածության վերին սահմանները և մեկ տարի հետո բերք ստանալու հնարավորությունը: Ագրոկլիմայական գոտիավորման քարտեզը հիմք է հանդիսանում Հայաստանի գյուղատնտեսության գոտեւորման նոր նախագիծ կազմելու, ինչպես նաև ըստ մարզերի, գյուղատնտեսական գոտիների և խոշոր տնտեսությունների գյուղատնտեսության մասնագիտացման հետ կապված խնդիրների լուծման համար։