(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում ներկայացվում է մշակութային ժառանգության վրա հիմնված փորձառական զբոսաշրջության (ՄԺՀՓԶ) արտադրանքներ և ծառայություններ առաջարկող ՀՀ-ում գործող ձեռնարկությունների բիզնես գործունեության առանձնահատկությունները և առաջարկվում է նմանատիպ գործունեություն ծավալող ձեռնարկությունների համար ինտեգրված բիզնես գործունեության կառուցվածքի բովանդակություն։ Վերջինս հիմնված է հետազոտության շրջանակներում ընտրված ձեռնարկությունների փորձի ուսումնասիրության վրա՝ ըստ նրանց բնութագրող հետևյալ առանցքային գործոնների՝ գործունեության բնագավառ, ծառայություններ, մարկետինգային մոտեցումներ, ֆինանսավորման միջոցներ, հաջողության առանցքային գործոններ և մարտահրավերներ, ապագայի զարգացման ներուժ։ ՄԺՀՓԶ ՀՀ-ում զարգացման առանցքային բջիջներ համարվում են այդ ոլորտում գործող ձեռնարկությունները։ Վերջիններս այն սոցիալական օրգանիզմն են, որոնց ճիշտ կառավարման և համապատասխան աջակցության առկայության դեպքում, կարող են դառնալ այս զբոսաշրջության երկարաժամկետ զարգաց-ման հիմք։ Այդ իսկ պատճառով էլ՝ անհրաժեշտություն է առաջանում համակարգված կերպով ներկայացնել ՄԺՀՓԶ մեջ ներառված ձեռնարկությունների զբոսաշրջային ծառայությունների և առաջարկների համակարգը և ձեռնարկատիրական գործունեության իրականացման ընդհանրացված մոդելը։ Անհրաժեշտ է ընդգծել, որ ՄԺՀՓԶ Հայաստանի Հանրապետությունում հիմնականում ներառում է հյուրանոցային և ռեստորանային բիզնեսներ, որոնք հիմնականում առաջարկում են հայկական ոչ նյութական մշակութային ժառանգության վրա հիմնված փորձառություններ: