(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Ճանապարհային վնասը տրանսպորտային ենթակառուցվածքների հիմնական խնդիրն է, որը պահանջում է արդյունավետ մոնիտորինգ և գնահատման մեթոդաբանություն: Աշխատանքում առաջադրվել է ճանապարհային վնասների գնահատման նոր մոտեցում՝ եռաչափ լազերային սկանավորման համակարգերի ինտեգրմամբ: Աշխատանքի նպատակն է ճշգրիտ բացահայտել և գնահատել վնասը՝ օգտագործելով լազերային սկանավորման համակարգերից ստացված ճշգրիտ տվյալները: Վերլուծելով այս տվյալները՝ մենք նպատակ ունենք ապահովելու գործնական տեղեկատվություն՝ ապագա ճանապարհների վերականգնման ջանքերի համար: Այս հետազոտությունը նպաստում է ճանապարհային վնասների գնահատման արդյունավետության և ճշգրտության բարելավմանը, ինչը, ի վերջո, նպաստում է տրանսպորտային ցանցերի պահպանման և անվտանգության միջոցառումների բարելավմանը: