(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Տարածաշրջանի պատմական աշխարհագրությանն ու հին (պատմական) քարտեզներին անդրադառնալը շատ կարևոր է և արդիական ոչ միայն գիտական, այլև քաղաքական և աղբյուրագիտական տեսակետներից։ Այսօր ադրբեջանցիները ամեն կերպ ջանում են իրենց քարոզչական աշխատանքներում շահարկել վերոհիշյալ հարցերը և նենգափոխել իրականությունը՝ հետապնդելով հեռահար քաղաքական նպատակներ։ Մեր հետազոտության հիմքում ընկած են Հայկական մարզի և Սևանա լճի ավազանի վերաբերյալ հավաստի ու առավել ամբողջական տեղեկություններ պարունակող Իվան Շոպենի աշխատությունը, տարբեր ժամանակներում հրատարակված քարտեզները, Հայաստանի ազգային արխիվի նյութերը և բազմաթիվ այլ աղբյուրներ: Հոդվածում, անհերքելի փաստերի ներքո, ևս մեկ անգամ, ակնհայտ է դառնում այն պարզ ճշմարտությունը, որ մերօրյա «հարևանի» հավակնությունները Արևելյան Հայաստանի՝ հայկական տարածքների նկատմամբ անհիմն են և մտացածին: