(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2006)
Ալավերդիի և Կապանի հանքային դաշտերում բազալտոիդային կազմի ցեոլիտացված դայկաներում սիմետրիկ զոնայականությունը ցեոլիտների դիսկրետ (ընդհատ) բաշխման արդյունք է ապարներում: Ընդհատությունն արտահայտվում է ցեոլիտների քանակության կտրուկ փոփոխությամբ պրոտոտեկտոնական երկայնակի ճեղքերին և մագմայի հոսքին ուղղահայաց ուղղությամբ: Այս դայկաներում ռիթմիկ-զոլավորության գլխավոր պատճառը ֆրագմենտար (հատվածային) դիֆուզիոն մետասոմատիզմն է, երբ ցեոլիտացումը զարգանում է մազանոթային (կապիլյար) ծակոտկեն միջավայրում քիմիական տարրերի կայուն կողմնորոշված տեղաշարժման պայմաններում բազմաթիվ ֆրոնտալ ուղիներով՝ պրոտոտեկտոնական երկայնակի ճեղքերով, տվյալ դեպքում դայկաների կենտրոնական-առանցքային մասերից դեպի նրանց կոնտակտային մակերևույթը: Ցեոլիտացման հետևանքով երևակված գլխավոր տեքստուրաները ժառանգված են արտաքուստ համասեռ թվացող բագալտոիդային կազմի դայկաներում մագմայի հոսքի ուղղություններից: Սև-սպիտակ ուղղաձիգ շերտավորումը ոիթմիկ-զոլավոր դայկաներում, որը պայմանավորված է ցեոլիտացված բաց գույնի (մետասոմատիկ նոր առաջացումներ) և մագմատիկ մուգ գույնի (չփոփոխված առաջնային ապարներ) գոլերով, ըստ էության հետերոգեն է (տարածին) և առաջացել է մագմատիկ ու մետասոմատիկ պրոցեսների արդյունքում: