(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2006)
Արարատյան ավազանի հողային և ջրային ռեսուրսների շահագործման ժամանակակից եղանակները լավ հիմք են ենթադրելու, որ մոտ ապագայում նոր հողաշերտեր դուրս կշպրտեն գյուղատնտեսական կիրառությունից՝ դրանց երկրորդ աղակալման և ճահճացման պատճառով։ Առաջարկվում է գիտականորեն հիմնավորված դրենաժային-մելիորատիվ գործունեության նոր տեսակ, որը հիմնականում կփոխի ավազանի էկոլոգիական վիճակը: