(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2005)
Լեռնային արդյունաբերությունը հանդիսանում է Հայաստանի տնտեսության հիմնական մասնաճյուղերից մեկը: Մետաղական հանքավայրերի հիմնական մասը ուսումնասիրվել և գնահատվել է անցյալ դարի 50-80-ական թթ. միանգամայն այլ սոցիալ-տնտեսական պայմաններում: Այժմ գործում են նոր մոտեցումներ, ուստի անհրաժեշտություն է առաջանում վերագնահատել հանքավայրերի պաշարները: Արմանիսի հանքավայրի յուրացումը նախատեսվում էր իրականացնել ստորգետնյա եղանակով, որը ժամանակակից պայմաններում տնտեսապես արդյունավետ չէ: Ստորգետնյա թանկարժեք լեռնային փորվածքների անցման և պահպանման ծախսերը նվազեցնելու նպատակով առաջարկվում է հանքավայրի կենտրոնական մասը շահագործել բացահանքով: