(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Այս ուսումնասիրությունը նվիրված է Ամուդարյա գետի հոսքի փոփոխության վրա մարդկային գործոնների ազդեցությունը ուսումնասիրելուն 20-րդ դարի երկրորդ կեսում և 21-րդ դարի սկզբում: Հիդրոլոգիական տվյալների մանրամասն վերլուծության հիման վրա կատարվել են հաշվարկներ վեց հիմնական ժամանակահատվածների համար, որոնք սահմանվել են հիդրատեխնիկական կառույցների շահագործման մեկնարկի տարիների հիման վրա: Ստացված հետազոտությունը թույլ է տվել բացահայտել գետային հոսքի փոփոխության միտումները՝ մարդու գործունեության ազդեցության ներքո, ինչպես նաև առանձնացնել առավել ինտենսիվ փոփոխությունների հիմնական փուլերը: Ստացված արդյունքները կարևոր դեր ունեն տարածաշրջանի ջրային ռեսուրսների փոփոխության գործընթացների հասկացողության մեջ և դրանց արդյունավետ կառավարման գիտականորեն հիմնավորված մոտեցումների մշակման մեջ: