(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Ցանկացած երկրում տեղի ունեցող ժողովրդագրական գործընթացներն իրենց անմիջական և միջնորդավորված ազդեցությունն են թողնում երկրի սոցիալ-տնտեսական զարգացման վրա և կայուն տնտեսական աճի ապահովման հիմնական գործոններից մեկն են: Ինչպես խորհրդային տարիներին այնպես էլ վերջին երեքուկես տասնամյակի ընթացքում ՀՀ-ում բնակչության թվի փոփոխությունները, վերարտադությունը, սեռատարիքային կառուցվածքի ձևավորված պատկերը, միգրացիոն երևույթները և այլ գործոններ իրենց անմիջական ազդեցությունն են թողել ՀՀ տնտեսական զարգացման գործընթացների վրա: ԽՍՀՄ-ի փլուզումը, տնտեսական ժգնաժամը, մեր տարածաշրջանի աշխարհաքաղաքական անկայուն իրավիճակը և այլ երևույթներ, ՀՀ-ում ստեղծել են ժողովրդագրական լարված իրավիճակ: Հոդվածում վերլուծվել են Հայաստանում առկա ժողովրդագրական գործընթացների հիմնական արդյունքները և դրանց աշխարհագրական պատկերը։ Բացահայտվել են դրանց հետ կապված խնդիրները և մատնանշվել լուծման ուղիները։