(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Աշխարհագրական հետազոտություններն իրենց անմիջական դերն ունեն երկրների տնտեսական զարգացման գործում և համարվում են կարևորագույն գործիք հասարակության տարածքային կազմակերպման ու զարգացման գործընթացներում: Անցած տասնամյակների ընթացքում ՀՀ-ում՝ տնտեսության զարգացման պահանջներին համապատասխան իրականացվել են նաև սոցիալ-տնտեսաաշխարհագրական համալիր հետազոտություններ: Վեր են հանվել ՀՀ բնական համալիրի տարրերի ու ռեսուրսների, բնակչության ու բնակավայրերի, տարաբնակեցման, տնտեսության տեղաբաշխման ու տարածքային կազմակերպման աշխարհագրական առանձնահատկությունները: Դրանք իրենց անմիջական դերն են ունեցել ՀՀ-ում տնտեսական զարգացման տարբեր ծրագրերի մշակման, ռեսուրսների շահագործման, արտադրության տեղաբաշխման և զարգացման գործընթացներում: Հոդվածում խնդիր է տրվել ընդհանրացնել անցած տասնամյակների ընթացքում ՀՀ-ում կատարված սոցիալ-տնտեսաաշխարհագրական հետազոտությունների հիմնական ուղղությունները և մատնանշել արդյունքները: