(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում քննարկվում է էկոլոգիական արահետների էությունը՝ ներկայացնելով մասնագիտական գրականության մեջ տեղ գտած սահմանումները։ Անդրադարձ է կատարվում էկոլոգիական արահետների ստեղծման և օգտագործման հիմնական նպատակներին։ Համառոտ ներկայացվում են էկոլոգիական արահետների դասակարգման չափանիշներն ու դրանց ստեղծման առանձնահատկությունները։ Հոդվածում ներկայացվում է նաև էկոլոգիական արահետների կրթական նշանակությունը՝ կարևորելով դրանց դերը սովորողների, մասնավորապես զբոսաշրջության բաժնի ուսանողների մասնագիտական գիտելիքների ձևավորման և հմտությունների կատարելագործման գործում։ Որպես օրինակ վերլուծության է ենթարկվում Երևանի բուսաբանական այգու էկոլոգիական արահետը և ներկայացվում է դրա դերը զբոսաշրջության ապագա մասնագետների էկոլոգիական կոմպետենցիայի ձևավորման գործում։ Հոդվածում ներկայացվում է նաև Երևանի բուսաբանական այգում արտալսարանային դասի կազմակերպման առաջարկ, որը միտված է ուսանողների մասնագիտական հմտությունների զարգացմանը։