(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Արևմտյան Սիբիրի հարավային տայգայի և ենթատայգայի տարածքում 20-ամյա ժամանակահատվածի օդերևութաբանական տվյալների վերլուծության արդյունքները ցույց են տալիս ցրտահարությունների տևողության և ինտենսիվության տարածական և ժամանակային փոփոխություն։ Ամենամեծ հավանականությունը գրանցվում է ամբողջ տարածքում մայիսի առաջին տասնօրյակին (70%-ից մինչև 90%) և դիտվում է վեգետացիոն շրջանի սկզբին։ Մայիսի վերջին հավանականությունը նվազում է միջինը մինչև 40%: Ուսումնասիրվող տարածքի հյուսիսարևմտյան մասում հունիսի առաջին տասնօրյակին ցրտահարությունների հավանականությունը կազմում է մոտ 10%։ Ընդհանուր առմամբ, ցրտահարությունները ներկայացնում են զգալի ռիսկեր տարածաշրջանում տեղական մշակաբույսերի արտադրության համակարգի կայուն գործունեության համար։ Հաջորդ տարիներին, ակտիվ վեգետացիոն շրջանի տևողության աճմանը զուգընթաց, կա ցրտահարությունների առաջացման մեծ հավանականություն։