(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Բույսերի տերևների տատանվող անհամաչափությունը (ՏԱ) օգտա-գործվում է կենսաինդիկացիայի և շրջակա միջավայրի մոնիթորինգի համար: Այնուամենայնիվ, տերևների տարբեր գծերին ՏԱ արձագանքների տեսակային առանձնահատկությունները բավականաչափ ուսումնասիրված չեն: Այս խնդրի վերլուծությունը, օգտագործելով Betula pendula-ի և Tilia cordata-ի տերևների օրինակը, օդի աղտոտվածության ժամանակ, որն առաջացել է ավտոմոբիլային տրանսպորտային միջոցներից, ցույց տվեց, որ աղտոտվածության նկատմամբ ավելի դիմացկուն տեսակի (T. cordata) ՏԱ-ն չի փոխվել աղտոտված տարածքներում: Այնուամենայնիվ, աղտոտման նկատմամբ ավելի զգայուն տեսակում (B. pendula) ՏԱ-ի աճ է նկատվել աղտոտման գրադիենտի հինգ տերևների չափումներից երեքում, մինչդեռ ինտեգրալ ՏԱ ցուցանիշը չի փոխվել: Այսպիսով, մոնիթորինգում բույսերի տերևների ՏԱ-ն օգտագործելիս անհրաժեշտ է հաշվի առնել բույսերի տեսակային դիմադրությունը աղտոտող նյութերի նկատմամբ և տերևների հատկությունների ՏԱ-ի տարբեր զգայունությունը աղտոտման նկատմամբ: