(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Փոթորիկները ծովի ափամերձ գոտում նկատվող ամենավտանգավոր բնական գործընթացներից են։ Ծովի մակարդակի ծայրահեղ վտանգավոր տատանումներ նկատվում են 15 մ/վրկ-ից ավելի քամու արագության դեպքում: Վերջին հարյուր տարվա ընթացքում նկատվում է Ազովի ծովի մակարդակի կայուն աճ: Ծովի մակարդակի բարձրացումը միջինը կազմել է 0,18 սմ/տարի։ Ազովի ծովի ափամերձ գոտում 1991–2016 թթ. ընթացքում դիտվել է մակարդակի ծայրահեղ տատանումների 216 դեպք։ Ծովի մակարդակի բարձրացումը հանգեցնում է ափի քայքայում՝ մինչև 6 մ/տարի: