(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Այս հոդվածում քննարկվում է տեղական ջրամատակարարման համա-կարգերում պնևմատիկ բաքերի և փոփոխական արագությամբ պոմպերի օգտագործման հնարավորությունը։ Ներկայացվում է պնևմատիկ կուտակիչ-ների հաշվարկման առկա հետազոտությունների և առկա մեթոդների, ինչպես նաև դրանց արդյունավետության ամփոփում։ Ներկայացվում են կարգավոր-վող շարժիչներով պնևմատիկ բաքերի և պոմպերի նստարանային փորձարկումների արդյունքները՝ դրանց շահագործման ամենաարդյունավետ ոլորտները որոշելու համար: Նշված են այս ոլորտում հետազոտության հետագա քայլերը: