(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում ներկայացված է Տյուվայի Հանրապետության խոտածածկութային խեժափիճու լայնատերև անտառների Խեմչիկ–Կուրտուշիբինսկի շրջանի լեռնային տափաստանների կլիմայական պարամետրերի (օդի ջերմ-աստիճան, օդի հարաբերական խոնավություն, գոլորշացում, տեղումների քանակ և քամու արագության պրոյեկցիա) փոփոխությունների վերլուծությունը։ Օդերևութաբանական կայանների անբավարար թիվը և բարձրության մակարդակների տվյալների բացակայությունը հիմք հանդիսացան ERA-5 վերավերլուծության տվյալների օգտագործման համար։ Գնահատումը հիմնված է 1961–2020 թվականների տվյալների վրա ծովի մակարդակից 500-ից 2200 մ և ավելի բարձրության սահմաններում։ Բացահայտվել են հիմնական կլիմայական տվյալների փոփոխությունների միտումները, հաշվարկվել են դրանց փոփոխությունների տեմպերը և գնահատվել են անոմալիաները։ Արդյունքները ցույց են տալիս կլիմայական պարամետրերի զգալի փոփոխություններ, հատկապես ծովի մակարդակից 500–1000 մ բարձրությունների վրա, որը կարող է կապված լինել գլոբալ կլիմայի փոփոխության հետ։