(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածում ներկայացված են ՀՀ Շիրակի մարզի Լեռանցք հանքավայրի ցեոլիթային տուֆերի պոզոլանային հատկությունների ուսումնասիրությունների արդյունքները: Լաբորատոր փորձարկումների շնորհիվ պարզվել է, որ ցեմենտի կլինկերին ցեոլիթային տուֆերի 5–20% հավելումը 28 օրերի ընթացքում ցեմենտաքարի ամրությունը բարձրանում է 21–24%-ով, ինչը պայմանավորված է ցեոլիթի պոզոլանային հատկություններով: Կլինկերի հիդրատացման ժամանակ ցեոլիթը կալցիումի հիդրոքսիդը վերափոխում է կալցիումի հիդրոսիլիկատի, արդյունքում՝ մոտ 40%-ով կանխվում է կալցիումի հիդրոքսիդի լվացումը ցեմենտաքարից, մյուս կողմից՝ ապահովում ցեմենտաքարի ամրության մեծացումը: Պարզվել է նաև, որ ցեոլիթային տուֆերի հավելումը մեծացնում է ցեմենտի խտությունն ու կրճատում կապակցման սկզբնական և ավարտի տևողությունը: