(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ուսումնասիրվել է Կալինինգրադի մարզի մի քանի ջրհեղեղված քարհանքերի էկոլոգիական վիճակը՝ Յանտարնին՝ տարածքով ամենամեծը, որը ձևավորվել է նախկին սաթի քարհանքի ավազանը լցնելու արդյունքում, ինչպես նաև Բերեզովսկու և Պուշկարևսկու քարհանքերը, որոնք նախկինում օգտագործվել են ավազի և խճաքարի արդյունահանման համար։ Հիդրո-քիմիական ուսումնասիրությունների արդյունքները ցույց տվեցին, որ բոլոր ուսումնասիրված ջրավազանները գտնվում են բավարար էկոլոգիական վիճակում, բայց Յանտարնիի քարհանքը ամենամաքուրն է։ Զոոպլանկտոնի ցուցանիշների համաձայն, ուսումնասիրված բոլոր քարհանքերում ջրի որակը մոտավորապես նույնն է, սակայն Յանտարնիի քարհանքում նշվել են ջրի տրոֆիի, տրոֆիկության և սապրոբության գործակիցների ավելի ցածր արժեքներ, ինչը նույնպես վկայում է դրա ջրի ավելի լավ որակի մասին։