(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Կատարված մոդելային փորձերի հիման վրա ստացվել են քամու դաշտի և ածխաթթու գազի (CO2) հոսքերի տարածական փոփոխականության գնահատականներ տարբեր բարձրություններում Կոմի Հանրապետության Լյալսկի արգելոցի (62°16’28" հյուսիսային լայնություն, 50°39’54" արևելյան լայնություն) խիստ տարասեռ անտառային տարածքում։ Հաշվարկները կատարվել են ջերմոցային գազերի փոխադրման RANS եռաչափ հիդրոդինամիկ մոդելի միջոցով։ Մոդելի մուտքային պարամետրերն էին անօդաչու թռչող սարքերից բուսականության և ռելիեֆի լիդարային հետազոտություններից ստացված տվյալները, հողի մակերեսին CO2 հոսքերի չափումները և ERA5 վերավերլուծության տվյալները։ Մոդելային փորձերի արդյունքները ցույց տվեցին քամու դաշտի և CO2 հոսքերի զգալի տարածական փոփոխականություն անտառի ներսում և վերևում, որը պայմանավորված էր ռելիեֆի անհարթությամբ և բուսականության խճանկարային կառուցվածքով։