(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Բարձր լեռնային շրջաններում սառցադաշտային լճերի ճեղքումները հաճախ ջրհեղների և ծայրահեղ իրադարձությունների պատճառ են դառնում։ Նման երևույթների ուսումնասիրությունը հատկապես կարևոր է սառցադաշտերի շարունակական ինտենսիվ հալման և կլիմայի փոփոխության համատեքստում։ Այս ուսումնասիրությունը նվիրված է Բաշկարինսկի սառցադաշտային լճերի մոնիթորինգին 2017 թվականի սեպտեմբերի 1-ին դրանց ճեղքումից հետո։ Լճերը գտնվում են Կենտրոնական Կովկասի ամենախիտ բնակեցված հատվածում՝ Էլբրուսի շրջանում։ Ճեղքումից հետո լճային համակարգը դարձավ հոսող, բայց այդ ժամանակվանից ի վեր այն ենթարկվել է զգալի փոփոխությունների՝ մնալով անկայուն և պոտենցիալ վտանգավոր։ Ուսումնասիրության մեջ օգտագործվել են հեռազննման տվյալներ և դաշտային դիտարկումներ՝ Բաշկարինսկի լճերի վիճակը գնահատելու համար։ Բացի այդ, STREAM_2D հիդրոդինամիկական մոդելի հիման վրա մոդելավորվել են Բաշկարա լճի կրկնակի ճեղքման հնարավոր սցենարներ։