(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Չեբոքսարի ջրամբարի ավազանում 21-րդ դարում հնարավոր հիդրոլոգիական փոփոխությունների և սննդանյութերի բեռնվածության վերլուծությունը հիմնված է CMIP6 (Coupled Model Intercomparison Project) մթնոլորտային և օվկիանոսային ընդհանուր շրջանառության մոդելների (AOGCM) համույթի ապագա կլիմայի կանխատեսումների վրա, որոնք ընտրվել են կլիմայի փոփոխության երկու սցենարների համար տարածա-շրջանային կլիմայի վերարտադրության հուսալիության չափանիշի համաձայն։ Չեբոքսարի ջրամբարի ավազանի համար գնահատվել է տարեկան հոսքի և 95% հավանականությամբ սակավաջուր տարիների հոսքի փոփոխականության գործակիցը, ինչպես նաև ցուրտ ժամանակահատվածում տեղումների քանակը։ Չեբոքսարի ջրամբարի վրա ընդհանուր ազոտի (Ntot) և ընդհանուր ֆոսֆորի (Ptot) բեռնվածության մոտավոր գնահատումը կատարվել է մաթեմատիկական մոդելավորման հիման վրա՝ օգտագործելով փորձնական ջրհավաք ավազանների վերաբերյալ առկա դիտարկումների տվյալները և հաշվարկվել է 21-րդ դարի համար՝ հիմնվելով մեկ AOGCM-ի տվյալների վրա: