(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Լճերի ջերմային ռեժիմի կարևոր բնութագրիչներից է սառցային ռեժիմը, որն ազդում է լճի ամբողջ էկոհամակարգի վրա։ Ներկայումս հեռազննման մեթոդները, մասնավորապես NDSII սպեկտրալ ինդեքսը, հնարավորություն են տալիս դիտարկել սառցածածկը, քարտեզագրել այն և կատարել քարտեզաչափական ուսումնասիրություններ: Սույն հետազոտության նպատակն է գնահատել արբանյակային հեռազննման տվյալների օգտագործման հնարավորությունը Սևանա լճի սառցածածկի վերլուծության և դրա սառցային ռեժիմի ուսումնասիրության համար: Սևանա լճի հեռազննման տվյալները հաստատում են լճի ջրի մակարդակի նվազման հետևանքով դրա սառցակալման հաճախականության աճը։ Սևանա լճի սառցածածկի քարտեզագրման արդյունքների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ NDSII>0,5 արժեքները համապատասխանում են լճի ամբողջական սառեցմանը: Հեռազննման տվյալների կիրառման արդյունքում դիտարկվել և հաստատվել են դրանց օգտագործման և՛ հնարավորությունները, և՛ անհրաժեշտությունը Սևանա լճի սառցային ռեժիմի ուսումնասիրության համար։