(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հրազդան գետը Հայաստանի Հանրապետության կենտրոնական մասի ամենամեծ ջրային ուղին է: Գետը հոսում է մայրաքաղաք Երևանով, և նրա ջրհավաք ավազանում ապրում է ՀՀ բնակչության ավելի քան 60%-ը: Այսպիսով, ջրօգտագործման հնարավորությունների բազմազանության ուսումնասիրությունը մեծ գիտական և գործնական նշանակություն ունի: Լողը որպես հանգստի տեսակ մշակութային էկոհամակարգի ամենակարևոր ծառայություններից մեկն է: Դրա ներուժը գնահատելու համար 2023 թվականին իրականացվել է ջրի մանրէաբանական ուսումնասիրություն: 16 դիտարկման կետերում որոշվել են կոլիի ինդեքսը և սապրոֆիտ բակտերիաների քանակական կազմը: Հանգստի նպատակով օգտագործվող ջրերի համար սահմանված նորմերը չեն գերազանցել միայն Սոլակ և Արգել դիտարկման կետերում, ինչպես նաև Մարմարիկ վտակում և Ծաղկաձոր քաղաքով հոսող Բջնի գետի վերին հոսանքներում: