(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Երկրաբանական և երկրաֆիզիկական տվյալները վկայում են Հայաստանի Հանրապետությունում և հարակից շրջաններում նեոտեկտոնիկ փուլում և հոլոցենում լայնակի (մոտ-մերիդիանալ) տեկտոնական տեղաշարժերի ակտիվացման մասին: Արբանյակային և գեոդեզիական դիտարկումները ցույց են տալիս, որ լայնակի ուղղությամբ տեղի են ունենում նաև առավելագույն հորիզոնական տեղաշարժեր և դաշտի ինտենսիվության կոնցենտրացիաներ: Այս ամենը վկայում է լայնակի սեյսմոգեն բեկվածքների ակտիվացման մասին, որը պետք է հաշվի առնել այդ բեկվածքների սեյսմիկ ներուժը գնահատելիս և, հետևաբար, հանրապետության սեյսմիկ գոտիավորման քարտեզը կազմելիս: