(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Ժամանակակից հիդրոէլեկտրակայանների նախագծումը և կառուցումը, որոնք ներառում են հիդրոէլեկտրակայան, ամբարտակ, բեռնափոխադրման շլյուզ, հողային ամբարտակ, ջրամբար և այլն, պահանջում են հարակից տարածքների վրա դրանց ազդեցության մանրամասն կանխատեսում: Գնահատման հարցերը հիմնականում դիտարկվում են կարգավորող պահանջներին համապատասխան և ներառում են ջրամբարի ազդեցության ուսումնասիրությունը ափամերձ գոտում տարբեր գործընթացների զարգացման վրա: Կանխատեսման օբյեկտիվության համար իմաստ ունի այն իրականացնել երկու փուլով՝ առաջինը «ֆոնային» համախառն կանխատեսման տեսքով և երկրորդը՝ մանրամասն կանխատեսման տեսքով՝ օբյեկտը շահագործման հանձնելուց 5 տարի հետո: Այս մոտեցումը մեզ թույլ կտա հաշվի առնել ափերի և առափնյա գործընթացների զարգացման բոլոր միտումները և անհրաժեշտության դեպքում մշակել ափերի պաշտպանության առաջարկներ: