(untitled) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2025)
Հոդվածը նվիրված է Արագած հրաբխի գագաթային մասում, արևելյան և հարավային լանջերին շրջանառվող հանքային և քաղցրահամ ջրերի հիդրոքիմիային ու դրան առնչվող որոշ հարցերի պարզաբանմանը։ Արևելյան լանջերին, հանքային ջրերի կազմերի հետ կապված, դիտվել է բնական թթվային դրենաժի երևույթ, որը տարածվում է մայր վտակի հոսքի ուղղությամբ և աստիճանաբար մարում Ծաղկաշեն գյուղի տարածքում։ Այս տեղամասում դիտվում են նաև իրար մոտ տեղակայված ելքերով ջրերի կազմերի նկատելի տարբերություններ, ինչը կարող է բացատրվել տեղամասի հանքային և քաղցրահամ ջրերի ձևավորման խորությունների զգալի տարբերությամբ և նրանց՝ երկրի մակերես դուրս գալու ճանապարհների միմյանցից մեկուսացվածությամբ։ Անջատվել են ջրերի առավել տարածված, գերակշռող կազմերը, ըստ հետազոտված տեղամասերի, և կազմվել են բանաձևերն ըստ Կուրլովի։