ՀՀ ՍԱՀՄԱՆԱՄԵՐՁ ԳՈՏՈՒ ԲՆԱԿԵՑՎԱԾՈՒԹՅՈՒՆ ՀԱՐՑԻ ՇՈՒՐՋ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Տարածքի քիչ թե շատ հավասարաչափ բնակեցումը և դրանում առկա ռեսուրսների արդյունավետ օգտագործումը, լեռնային մակերևույթի առանձնահատուկ պայմաններ ունեցող ՀՀ-ում համապետական նշանակության խնդիր է: Այս իմաստով ՀՀ տարածքի գրեթե մեկ քառորդը զբաղեցնող սահմանամերձ գոտու բնակեցվածության պատկերի վերլուծությունը, տարածքային տարբերությունների և առկա հիմնախնդիրների բացահայտումը խիստ արդիական է և ունի գիտական ու կիրառական նշանակություն: Հոդվածում տրված է ՀՀ սահմանամերձ գոտում բնակչության ու բնակավայրերի բաշխվածության, տարածքի բնակեցվածության աստիճանի վերլուծություն և գնահատում:
Keywords: population and settlement distribution; population density; occupancy