ԶԱՊՈՐՈԺՅԵԻ ՄԱՐԶԻ ԼԱՆԴՇԱՖՏՆԵՐԻ ՎՐԱ ՄԱՐԴԱԾԻՆ ՆԵՐԳՈՐԾՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ՁԵՎԱՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՑՈՒՑԻՉՆԵՐԻ ՀԻՄՆԱՎՈՐՈՒՄԸ: (ՈՒԿՐԱԻՆԱ) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Հոդվածում ներկայացված են լանդշաֆտների Զապորոժյեի Մարզի մարդածին ձևափոխությունների և ծանրաբեռնվածության հաշվարկի և վերլուծության արդյունքները: Ըստ մարդածին ձևափոխվածության գործակցի հաշվարկի լանդշաֆտային տարածքները համարվում են խիստ ձևափախված մարզի տարածքում միջինացված 6,6 գործակցով: Հետազոտված տարածքների սահմաններում մարդածին ներգործության աստիճանը տատանվում է 0,132 միավորից 0,429` ինչը ամենաμարձրերից է Ուկրաինայում:
Keywords: anthropogenic landscapes; regional nature management; ecology and landscape analysis; agrarian load; anthropogenic transformation