ԳՅՈՒՂԱԿԱՆ ՏԱՐԱԾՔՆԵՐԻ ԵՎ ՏԱՐԱԲՆԱԿԵՑՄԱՆ ԴԵՐԸ ԼԵՌՆԱՅԻՆ ԵՐԿՐՆԵՐԻ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ԳՈՐԾՈՒՄ: (ՀՀ օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Տարածքի հորիզոնական և ուղղաձիգ մասնատվածությունը, խիստ կլիմայական պայմանները և բնաաշխարհագրական այլ գործոններ նեղացնում են ՀՀ բնակեցման արեալը: Այս գործոնները անմիջական կամ միջնորդավորված ձևով ազդում է ՀՀ գյուղական տարածքների զարգացման վրա: Հոդվածում վիճակագրական և փաստական տվյալների վերլուծության, ընդհանրացման և ամփոփման հիման վրա հիմնավորվել է գյուղական տարածքների և տարաբնակեցման դերը լեռնայն և բարձր լեռնային տարածքների զարգացման գործում ՀՀ օրինակով:
Keywords: rural areas; rural population; rural settlements; high-altitude zones