ՌԱԴԻՈԱԿՏԻՎ ԴԱՇՏԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԲՆԱԿԱՆ ԵՎ ԱՐՀԵՍՏԱԿԱՆ ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ԴԱՏԱՐԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ: (ըստ Մոզրով և Արջի քարայրներում կատարված դիտարկումների տվյալների) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Աշխատանքում ներկայացված են ռադիոակտիվ դաշտի ուսումնասիրությունն երը ստորերկրյա բնական և արհեստական դատարկություններում: ՀՀ Մոզրով և Արջի քարայրներում դաշտային դիտարկումների հիման վրա պարզվել է, որ բնական և արհեստական դատարկություններում իոնոսֆերայից դեպի Երկիր ներթափանցող $γ$ ճառագայթների բացակայության հետևանքով, ռադիոակտիվ դաշտի ինտենսիվությունն ավելի փոքր է, քան Երկրի մակերևույթին, ինչը պետք է հաշվի առնել փակ տարածքների շահագործման, տուրիստական երթուղիների ընտրության և շինարարական աշխատանքների կատարման ժամանակ:
Keywords: caves; radiation field; ionosphere; intensity; studies; structure; tourist trips