ՇԵՐՏԱՎՈՐ ԿԱՌՈՒՑՎԱԾՔՈՎ ԳՐՈՒՆՏՆԵՐԻ ՍԱՀՔԻ ԳԱԳԱԹՆԱԿԵՏԱՅԻՆ ԴԻՄԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ՈՐՈՇՄԱՆ ՈՐՈՇ ՀԱՐՑԵՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Հոդվածում քննարկվում է շերտավոր կառուցվածքով գրունտների սահքի գագաթնակետային դիմադրության որոշման որոշ հարցեր: Դիտարկվել է սահքի գագաթնակետային դիմադրության որոշման խնդիրը, երբ սահքի լարումներն ուղղահայաց են շերտավորությանը: Տեսականորեն ցույց է տրված, որ երբ սահքի լարումներն ազդում են շերտավորությանն ուղղահայաց ամրության սպառումը տեղի է ունենում ավելի փոքր սահքի լարումների դեպքում, քան գումարային սահքի գագաթնակետային դիմադրությունն է: Առաջարկվում է լանջի կայունությունը գնահատելիս որպես սահքի գագաթնակետային դիմադրություն վերցնել լաբորատոր պայմաններում փաստացի որոշված սահքի գագաթնակետային դիմադրությունը:
Keywords: theoretically; clays; shear resistance; layered soils