ՆԻՎԱՑԻԱՅԻ ԵՎ ՍՈԼԻՖԼՅՈՒԿՑԻԱՅԻ ԱՐՏԱՀԱՅՏՈՒՄԸ ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՄԻ ՇԱՐՔ ԲԱՐՁՐԼԵՌՆԱՅԻՆ ԼՃԵՐԻ ՇՐՋԱԿԱՅՔՈՒՄ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Առաջին անգամ անցկացվել է համալիր հետազոտություն Հայաստանի չորս բարձրլեռնային լճերում, որի ընթացքում ուսումնասիրվել է լճերի խորաչափությունը, հատակային նստվածքների կազմը, ավազանների գեոմորֆոլոգիական կառուցվածքը, նիվացիայի և սոլիֆլյուկցիայի գործընթացների պրոցեսների տարածումը, որոնք կապված են բարձրադիր գոտիականության և սեզոնային սառածության առկայության հետ: Պետք է նշել, որ սոլիֆլյուկցիան ավելի լավ արտահայտվում է խարամային կոների լանջերին (փուխր մանրաբեկորային գրունտ), իսկ չինգիլների տեղաշարժը՝ հրաբխային լավային հոսքերի զառիթափ լանջերին:
Keywords: nival belt; ice aprons; merzlota; high mountain lakes; Armenia