ՀԱՅԿԱԿԱՆ ԼԵՌՆԱՇԽԱՐՀԻ ՀԻՆ ԵՎ ԺԱՄԱՆԱԿԱԿԻՑ ՍԱՌՑԱՊԱՏՈՒՄՆԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Ներկայացված է Հայկական լեռնաշխարհի հին և ժամանակակից սառցապատման ուսումնասիրվածության ակնարկ: Սկսած XIX դարի երկրորդ կեսից նկատվում է լեռնաշխարհի ժամանակակից սառցապատման մակերեսի կրճատում և վերջին քսանտարիների ընթացքում այդ գործընթացի ակտիվացում: Առաջին անգամ Արագածի կառային մորեններին բնորոշ ռելիեֆով բացահայտվել են ուշ նեոպլեյստոցենի (վյուրմի) սառցադաշտի նահանջի չորս փուլերը: Առաջ է քաշվում ենթադրություն կլիմայի տաքացման պրոցեսի ավարտի և հերթական սառեցման սկզբի` սառցապատման նոր դարաշրջանի մասին:
Keywords: ancient and modern glaciations; radiocarbon dating; cirque moraines of Aragats