ՔԱՐԱՆՁԱՎԱՅԻՆԲՈՒԺԱԿԱՆ ԶԲՈՍԱՇՐՋՈՒԹՅԱՆ ՄԻՋԱԶԳԱՅԻՆ ՓՈՐՁԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Աշխատանքում ներկայացված են բուժական զբոսաշրջության մեջ քարանձավների դերի մասին: Քարանձավները պայմանավորված իրենց բնական պայմաններով կարևոր ազդեցություն ունեն մարդու մի շարք հիվանդությունների, հատկապես շնչառական ուղիների բուժման գործում: Քարանձավաթերապիայի հիմքերը դրվել են հարյուրամյակներ առաջ: Այս գործում առաջատար դեր են խաղացել Եվրոպական մի շարք երկրները, իսկ մեր հանրապետությունում այն համեմատաբար երիտասարդ է:
Keywords: cave-treatment; cave-therapy; medical tourism; balenotherapia; hydroteraphy