ՈՒՐՄԻԱ ԼԻՃ. ՆՐԱ ԱՆՑՅԱԼԸ ԵՎ ՆԵՐԿԱՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
Առաջին անգամ կազմվել է Հնա-Ուրմիայի սխեման. լիճ, որը գոյություն ուներ ուշ Պլիոցենում-Պլեյստոցենում և 1570 մ ջրի մակարդակի բարձրության ժամանակ Պլեյստոցենում կապ ուներ Կասպից ծովի ավազանի հետ: Լճի մակարդակի տատանումներն անցյալում և մինչև XX դարի 90-կան թթ․-ները կապված էին հիմնականում բնական գործոնի հետ (տեկտոնիկա, կլիմայի փոփոխություններ), իսկ նրա աղետային չորացումը սկսած 1998 թ․-ից, պայմանավորված է մեծ մասամբ մարդու կողմից լճի ջրհավաք ավազանի ջրային ռեսուրսների անխնա օգտագործման հետ:
Keywords: anthropogenic factor; climate; drought; drying out; Lake Urmia; Palaeolake