ՀՀ ԲՆԱԿՉՈՒԹՅԱՆ ԹՎԻ ՇԱՐԺԸՆԹԱՑԻ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԸ ՏԱՐԱԾՔԱՅԻՆ ՀԱՄԱՉԱՓ ԶԱՐԳԱՑՄԱՆ ՎՐԱ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2020)
ՀՀ սոցիալ-տնտեսական զարգացման առաջնահերթ խնդիրներից մեկը տարածքային համաչափ զարգացումն է: Ռազմավարական նշանակության այդ խնդրի լուծումը կախված է նաև ՀՀ բնակչության տեղաբաշխման և վերաբաշխման մեջ տեղի ունեցող փոփոխություններից, առկա միտումների բացահայտումից և ստեղծված իրավիճակից: Հոդվածում տրված է վերջին երեք տասնամյակում տեղի ունեցած շարժընթացի հետևանքով ՀՀ բնակչության տեղաբաշխման և վերաբաշխման մեջ տեղի ունեցած փոփոխությունների տարածաշրջանային տարբերությունները, դրանցով պայմանավորված՝ տարածքային անհամաչափ զարգացման հիմնախնդիրների սրումը և մատնանշված են վերջինիս լուծման ուղիները:
Keywords: RA population distribution and redistribution; population dynamics; balanced territorial development; problems