ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ՋՐԵՐԻ ՁԵՎԱՎՈՐՄԱՆ, ԴԻՆԱՄԻԿԱՅԻ, ԲԵՌՆԱԹԱՓՄԱՆ ԵՎ ՋՐԱՌԻ ԱՌԱՆՁՆԱՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԸ ԲԱՐՁՐ ՆԻՇԵՐՈՒՄ: (Սևանա լճի ավազանի օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Բարձր նիշերում ստորերկրյա ջրերի ջրառի խնդրի լուծման համար գործնականորեն կարևոր է աղբյուրների տարբեր միջին ամսական ելքերի բազմամյա փոփոխությունների ընթացքի իմացությունը: Ընդհանուր առմամբ, ուսումնասիրվող տարածքի աղբյուրների ելքերի փոփոխությունները (հատկապես հրաբխային շրջաններում) ենթարկվում են ուղղահայաց գոտիականության օրենքին: Նպատակաուղղված դաշտային հետազոտություններ կատարելու համար առաջարկված խնդիրը թույլ է տալիս որոշել հեռանկարային տեղամասերը ռելիեֆի μարձր նիշերում: Դաշտային հետազոտությունների մեթոդներից երաշխավորվում են երկրաֆիզիկական մեթոդները, որոնք արդյունավետորեն կիրառվում են մի շարք հրաμխային մարզերի բարձր նիշերում ստորերկրյա ջրերի որոնման համար:
Keywords: groundwater; springs; Lake Sevan; precipitation; filtration; geophysical methods; pool; waterproof layer; catchment facilities recommended scheme