ՀՐԱԲԽԱՅԻՆ ՇՐՋԱՆՆԵՐՈՒՄ ՎԻՃԱԿԱԳՐԱԿԱՆ ՄԵԹՈԴՆԵՐԻ ԿԻՐԱՌՈՒՄԸ ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ՋՐԱՀՈՍՔԵՐԻ ՀԵՏԱՄՏՄԱՆ ՆՊԱՏԱԿՈՎ: (Արագածի լեռնազանգվածի Արտենի–Դաշտադեմ տեղամասի օրինակով) (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
ՀՀ հրաբխային տարածքների ստորերկրյա ջրերի հայտնաμերման և ջրառ-հորատանցքերի տեղադիրքերի ճշգրիտ որոշման նպատակով Արագածի լեռնազանգվածի տարածքի օրինակով կատարված է կորելյացիոն կապի հայտնաբերում, որի համար հիմք են հանդիսացել երկրաֆիզիկական դաշտային և հորատանցքային տվյալները: Օգտագործված մաթեմատիկավիճակագրական մեթոդը հնարավորություն է տալիս կատարել հաշվարկներ դաշտային տվյալների անհավասարաչափ ցանցի համար: Ստացվել են ստորերկրյա հնահուների ճշգրտված տարածական տեղադիրքերը, ինչը հատկապես կարևոր է նոր ջրառ-հորատանցքերի տեղադրման համար:
Keywords: paleorelief; volcanic regions; well data; groundwater flow; statistical metod; electrosounding; watershed