ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ԳՈԳԱՎՈՐՈՒԹՅԱՆ ՎԵՐԸՆԹԱՑ ՔԱՂՑՐԱՀԱՄ ՋՐԵՐԻ ԱՂԲՅՈՒՐՆԵՐԻ ԵԼՔԵՐԻ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅԱՆ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Փաստացի ելակետային տվյալների վերլուծությամբ հոդվածում հիմնավորվում է Արարատյան գոգավորության սահմաններում վերընթաց քաղցրահամ աղբյուրների ջրերի կտրուկ նվազման (շուրջ 7–8 անգամ) պատճառները։ Աղբյուրների ելքերի արձանագրված փոփոխությունները հիմնականում պայմանավորված են ստորերկրյա ճնշումային ջրերի գերշահագործումով։ Արդյունքում տեղի է ունեցել ստորերկրյա ճնշումային ջրերի պիեզոչափական մակարդակի կտրուկ անկում (մինչև 15 մ և ավել), ինչն իր անմիջական ազդեցությունն է թողել աղբյուրների ջրերի ելքերի վրա, որոնք միմյանց հետ գտնվում են հիդրավլիկական սերտ կապի մեջ։ Այս անբարենպաստ իրավիճակը պահանջում է իրականացնել իրավական, ինստիտուցիոնալ և տեխնիկական համալիր միջոցառումներ:
Keywords: spring; discharge; confined aquifer; intake