ՄԱՐՄԱՐԻԿ ԳԵՏԻ ԱՎԱԶԱՆԻ ԳԵՈՄՈՐՖՈԼՈԳԻԱԿԱՆ ՎԵՐԼՈՒԾՈՒԹՅՈՒՆ: ԱՐՏԱԾԻՆ ԳՈՐԾԸՆԹԱՑՆԵՐ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2019)
Դիտարկվում են Մարմարիկ գետի ավազանում տարածված արտածին գործընթացների ձևավորման պայմաններն ու պատճառները: Քննարկված են հողմնահարվող լեռնային ապարների կազմը, դրանց ֆիլտրացիոն զտման ունակությունը, օդի ջերմաստիճանի օրական մեծ տատանումները, լեռնային լանջերի բարձր մասնատվածությունը, դրանց ձևը և թեքությունը, ռելիեֆի բացարձակ մեծ բարձրությունը և բարձրադիր գոտիականությունը, բուսածածկի բնույթը և հողերի կայունությունը ընդեմ էրոզիայի, մարդու կողմից բնության հավասարակշռության խախտումը, ինչը խթանում է վտանգավոր արտածին գործընթացների ձևավորումը:
Keywords: exogenic processes; ravines; landslides; debris flows; stream erosion