ԱՐԱՐԱՏՅԱՆ ԴԱՇՏԻ ՍՏՈՐԵՐԿՐՅԱ ՃՆՇՈՒՄԱՅԻՆ ՋՐԵՐԻ ՈՐԱԿԱԿԱՆ ԵՎ ՔԱՆԱԿԱԿԱՆ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Գայ-Հայկաշենի ստորերկրյա քաղցրահամ ջրերի հանքավայրը գտնվում է Արարատյան դաշտի Մեծամոր–Հրազդան գետերի միջև, որտեղ կուտակված են բարձրորակ քաղցրահամ ջրերի պաշարներ: Վերջին 2 տասնամյակում նշված տեղամասում տարերային զարգացում է ստացել ձկնաբուծությունը, որի կարիքների համար հորատվել են հարյուրավոր հորատանցքեր: Արդյունքում կրճավել են ստորերկրյա ջրերի բնական պաշարները և շարունակաբար վատթարանում է ջրի որակը: Աշխատանքում կատարվել է ուսումնասիրվող տարածքի ջրաերկրաբանական պայմանների փոփոխությունների վերլուծություն և արվել են առաջարկություններ:
Keywords: aquifer; piezometric level; water use; pollution; monitoring