ՀՀ ՏԱՐԱԾՔԻ ՏԵԿՏՈՆԱՊԵՍ ԱԿՏԻՎ ԲԼՈԿՆԵՐԻ ՏԱՐԱՆՋԱՏՈՒՄԸ ԵՎ ԽԶՎԱԾՔՆԵՐԻ ՍԵՅՍՄԱՏԵԿՏՈՆԱԿԱՆ ՊՈՏԵՆՑԻԱԼԻ ԳՆԱՀԱՏՈՒՄԸ ՏԵԿՏՈՆԱԵՐԿՐԱՁԵՎԱԲԱՆԱԿԱՆ ԵՎ ՍԵՅՍՄԱԲԱՆԱԿԱՆ ՏՎՅԱԼՆԵՐԻ ՀԱՄԱԼԻՐՈՎ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Հոդվածում իրականացվել է տեկտոնաերկրաձևաբանական վերլուծություն ՀՀ տարածքի բլոկների տեկտոնական ակտիվության ուսումնասիրման նպատակով: Այդ վերլուծության միջոցով առանձնացվել են առավել ակտիվ և պասիվ բլոկային միավորները: Ուսումնասիրվել է բլոկների տեկտոնական ակտիվության և սեյսմիկության միջև եղած կապը, որի արդյունքում բացահայտվել են տարբեր մեծության սեյսմիկ իրադարձությունների կենտրոնացման ընդհանուր օրինաչափություններ պայմանավորված՝ միջբլոկային տեկտոնական որոշակի իրավիճակներով: Բլոկների տեկտոնական ակտիվության տարբերության հիման վրա իրականացվել է խզվածքների տարբեր սեգմենտների սեյսմատեկտոնական պոտենցիալի որակական գնահատում:
Keywords: block structure; tectonic-geomorphological analyses; seismological data; fault active segments detection; seismotectonic potential assessment