ՀՀ ՍԱՀՄԱՆԱՄԵՐՁ, ԼԵՌՆԱՅԻՆ ԵՎ ԲԱՐՁՐ ԼԵՌՆԱՅԻՆ ՏԱՐԱԾՔՆԵՐԻ ՏԱՐԱԲՆԱԿԵՑՄԱՆ ԱՇԽԱՐՀԱԳՐԱԿԱՆ ՀԵՏԱԶՈՏՄԱՆ ՀԻՄՆԱՀԱՐՑԵՐԸ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2018)
Հոդվածում քննարկվել են ՀՀ սահմանամերձ, լեռնային և բարձր լեռնային տարածքների տարաբնակեցման աշխարհագրական հետազոտման հիմնահարցերը: Կարևորվել է այդպիսի տարածքների բնակեցվածության, բնակչության և բնակավայրերի տեղաբաշխման համաչափության, ցրվածության, տարաբնակեցման տարածքային կառուցվածքի, շարժընթացի, բնակավայրերի մարդաքանակի, ժողովրդագրական իրավիճակի և առկա հիմնախնդիրների, ինչպես նաև տարաբնակեցման տարածքային կառուցվածքի և վարչատարածքային բաժանման փոխազդեցության հարցերը:
Keywords: settlement pattern; frontier areas; mountainous and high mountainous areas; population number; settledness; settlement territorial structure; settlement dynamics