ՀՀ ՄՇՏԱԿԱՆ ԳՈՐԾՈՂ ՌԵՖԵՐԵՆՑ ԿԱՅԱՆՆԵՐԻ ՑԱՆՑԻ ԵՎ ՔՎԱԶԻԳԵՈԻԴԻ ՄՈԴԵԼԻ ՀԵՏ ՀԱՄԱՏԵՂ ԿԻՐԱՌՄԱՆ ՄԱՍԻՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Հոդվածում ներկայացված են ՀՀ տարածքում մշտական գործող ռեֆերենց կայանների ցանցի աշխատանքի սկզբունքները և հետազոտման արդյունքները: Ներառված են տեղեկություններ ցանցի կիրառման ոլորտների, ինչպես նաև բազային կայանների ցանցի և քվազիգեոիդի մոդելների համատեղ կիրառման մասին: Հետազոտությունը ևս մեկ անգամ ապացուցում է այս տեխնոլոգիայի արդյունավետությունը և առավելությունն ավանդական եղանակների նկատմամբ: Հոդվածում ներկայացված թվային տվյալները ստացվել են դաշտային չափումների և դրանց վերլուծության արդյունքում: Վերջիներիս համեմատումը միջազգային տվյալների հետ ցույց է տալիս, որ գործող բազային կայանների ցանցը համապատասխանում է միջազգային նորմերին և ստանդարտներին, ինչն էլ ապահովում է ցանցի կիրառմամբ կատարված հետազոտությունների հավաստիությունը:
Keywords: quasigeoid; base stations; GNSS; topography; ellipsoid; coordinate system