ՓԽՐՈՒՏԻ ՈՍԿՈՒ ԵՐԵՎԱԿՄԱՆ ՀԱՆՔԱՅՆԱՑՄԱՆ ԲՆՈՒՅԹԸ, ՀԱՆՔԱՔԱՐԵՐԻ ՄԻՆԵՐԱԼՈԳԻԱՆ ԵՎ ԵՐԿՐԱՔԻՄԻԱՆ (ԵՊՀ Գիտական տեղեկագիր. Երկրաբանական և աշխարհագրական գիտություններ, 2024)
Ուսումնասիրվել են ՀՀ Զանգեզուրի հանքային շրջանի Փխրուտի ոսկու երևակման հանքայնացման տեղայնացման բնույթը, հանքաքարերի միներալային-երկրաքիմիական առանձնահատկությունները և ծագումնաբանությանն և հեռանկարներին առնչվող հարցեր: Առաջին անգամ նկարագրվել են մոլիբդենիտխալկոպիրիտային, քվարցային, քվարց-պիրիտային, քվարց-կարբոնատ բազմա-մետաղական, քվարց-արսենապիրիտային քվարց-կարբոնատ-գիպսային միներալային պարագենետիկ ասոցիացիանները: Նշված բոլոր հանքաքարերը ոսկեբեր են: Ոսկու հիմնական կրող միներալը պիրիտն է, որտեղ այն ներկայացված է նրբադիսպերս բնածին հատիկների և իզոմորֆ խառնուրդների տեսքով: Բացի ոսկուց հանքաքարերում հետաքրքրություն են ներկայացնում նաև արծաթը, կապարը, ցինկը, պղնձը, բիսմութը, սելենը, թելուրը, կադմիումը, գերմանիումը, գալիումը և ինդիումը: Վերջիններս հանդես են գալիս սեփական միներալների և իզոմորֆ խառնուրդների տեսքով: Նշված մետաղները հանքաերևակման հանքանյութերին տալիս են համալիր նշանակություն: Փխրուտի երևակումը վերագրվում է ցածր սուլֆիդներ կրող ոսկի-քվարցային ֆորմացիոն տիպին, որն առաջացել է փոքր-միջին խորություններում և ծագումնաբանորեն կապված է Մեղրու պլուտոնի հետ:
Keywords: Phkhruts's; quartz-gold deposite; mineral paragenetic association; geochemical features